Navigacija

Legenda o postanku pavlinskog samostana

Nekad je dolinom rijeke Bednje, između Ivančice i Ravne gore rasla gusta šuma koja je obitavala različitom divljači. Šumom su povremeno prolazili drvosječe i lovci koji su gospodarili ovim krajem.

Na brežuljku Gorica nalazio se je dvorac gospodara ovoga kraja koji je imao lijepu gluhonijemu kćer koja se povremeno u njegovoj pratnji spuštala do izvora u podnožju brda. Jednom su prilikom otac i kći na izvoru ugledali dirljiv prizor kako vučica čuva stražu dok mladi vučići piju vodu s izvora.

Otac je bio pripreman braniti svoju kćer ako se ne nju okomi vučica, ali odjednom ga je iz pripravnosti trgnuo radostan djevojački smijeh koji je odjekivao šumom. Vučica je s mladima nestala u šumi dok je otac u suzama zagrlio svoju kćer koju je po prvi puta čuo. Otac se odlučio na zavjet i pokraj izvora sagradio kapelicu u čast Blažene Djevice Marije oko koje je kasnije izgrađen samostan.
 
U arheološkim istraživanjima u sjeveroistočnom kutu samostana otkriveni su temelji crkve za koje se pretpostavlja da su stariji od sadašnje te ispod apside izvire voda.