Navigacija

Legende o Ivancu, Ivanščici i ivanečkome kraju o čnim mlakama na Ivanščici

Skoro zatim naći ćeš na maloj čistini "Crnu mlaku", stajačicu vodu, o kojoj priča puk, da amo dolijeću vještice s Kleka, da u njoj okupaju grješno svoje tijelo ...

Kukuljević-Sakcinski, Božidar: Ivanščica. Hrvatski planinar, god. 2/1899, br. 9.

Kod "Črnih mlaka", crnih bara punih treseta i mulja, a i blatne vode, trebalo je stati. Vodiči su u mrkloj noći izgubili tragove puta i mi smo slušali kako se vodiči međusobno dogovaraju da su im vještice zamele tragove, jer da sigurno te noći imaju svoj sastanak kod običajnog sastajališta povrh "Črnih mlaka". Ta priča o tom sastajalištu vještica još i danas kola među pučanstvom koje živi u selima oko Ivančice i podno nje.

Županić, Bruno: O 60-godišnjici planinarenja na Ivančici.  Zagorski kolendar, Zagreb, 1968.

Šuma je tajanstvena. To je mistični svijet bajke, na Črnim se mlakama o ponoći kupaju coprnice, a kroz Temni se dol strmim žljebom uz rušenje kamenja vozi sam nečastivi.

Georgijević, Adalbert: Preporod planinarstva u Ivancu. Zagorski godišnjak, Zagreb, 1975.  Izvor podataka iz knjige, Marijana Kraš

Tko krene na Ivančicu planinarskim putem preko Mrzljaka, doći će do Černih mlaka. O tom se mjestu govorilo kao okupljalištu ili zletišču coprnic.

Po jednoj legendi, prigorskog rudara Jandraša koji se kasno vraćao kući presrele su tri mlade žene odjevene u svilenkastu odjeću. Nakon što su ga cijele noći vukle po potoku Bistrica, dospio je do Černih mlaka gdje je više žena u crnini bukovim granama melo plesni podij oko najveće mlake. Ujutro su ga vratile na mjesto gdje su ga presrele, a on je od tada imao mnogo više sreće u životu.

Prema drugoj legendi, prigorska obitelj koja se pješice vraćala s proštenja u Mariji Bistrici ugledala je ženu u bijelom koja je prala rublje u koritu uz potok kod mlina prije Prigorca. Žena je potom nestala i svima oduzela moć govora da bi se vratila za nekoliko minuta u crnini. Postoji vjerovanje da coprnice na potoku peru svoje grijehe. I danas postoji označeni Romarski put koji vodi od Ivanca do svetišta u Mariji Bistrici.

Prema trećoj legendi, prigorski pastiri danima su stoku ostavljali u planini sve dok jednog dana stoka nije počela nestajati. Slučajno prolazeći pokraj Črnih mlaka Štief je otkrio mnogo kostiju oko “morskog oka”. Tamo su coprnice prinosile svoje žrtve i obavljale obrede. Jednom se jedna krava iz planine vratila na pola bijela, na pola crna i davala je mnogo mlijeka. Narod je vjerovao da je u nju ušao duh coprnice s Ivančice.

Objavljeno u časopisu Turist plus