Navigacija

Vitezovi Ivanovci

Vitezovi ivanovci su u prošlosti obitavali u Ivancu i široj regiji.

Ivanečka je povijest bogata i zanimljiva, a sam grad mnogo je stariji od vremena kada so ga, sredinom 12. stoljeća, naselili ivanovci - hospitalci (naziv za sve crkvene redove kojima so briga bili bolesnici, putnici i hodočasnici). Najstariji ivanovci potječu iz 9. st., a u doba križarskih ratova osnivali so se u Palestini, ali i diljem Europe. Među njima so najpoznatiji bili Vitezovi Sv. Groba, koji so uz hram (templ) imali hospicij (lat. konačište, gostinjac - osobito za redovnike) pa otuda i naziv templari. Hospitalci Sv. Ivana (Fratres hospitalis sancti Johannis Iherosolimitani) – naziv ivanovci (lat. Johannites) nastao je po prvom samostanu reda u Jeruzalemu kraj crkve Sv. Ivana Krstitelja, osnovani so 1113. godine. 

Padom Carigrada povukli so se na Rod, Cipar i naposljetku na Maltu, pa se nazivaju i Malteškim vitezovima. Njihova karakteristična odjeća bio je crni plašt s bijelim križem. Ivanovci u Hrvatsku stižu na poziv bana Borića u 12. stoljeću, kada so na Ivančici imali ogromne posjede s utvđenim gradom Belom. Ivanovci so potom 1312. godine prenijeli svoje sjedište u Vranu, zatim u Pakrac, a djelovali so na području Hrvatske do 17. stoljeća.

Danas ove povijesne činjenice su valorizirane u okviru Udruge Ivanečki vitezovi. Obnovljena povijesna postrojba vitezova ivanovaca opet se pojavljuju u Ivancu i na Ivančici štiteći sve dobre ljudi i tjerajući zlo poput coprnica (vještica). Shodno povijesnoj baštini za siguran put potrebno je platiti putarinu, a za uzvrat  se dobiva suvenir keramički pečat vitezova kojim se osigurava siguran put pod motom „Danas  vas štite vitezovi , kad čuješ šum lišča znaj da te vitez čuva.“