COVID-19 informacije

COVID-19 informacije

 

Ovdje možete pronaći sve važne i informacije i novosti vezane uz koronavirus, te dolazak i boravak u Varaždinskoj županiji.

VAŽNI LINKOVI I INFORMACIJE:

Popis destinacija gdje je i pod kojim uvjetima moguće obaviti testiranje COVID-19 možete pogledati OVDJE.

Listu brzih antigenskih testova na SARS-COV-2 navedenih na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice EU možete pogledati OVDJE. ( Na poveznici se nalazi cijeli tekst Odluke donesene od strane Europske komisije, a sama lista se nalazi na 8-11 str. Na 12. stranici (posljednjoj) možete pronaći bazni formular, tj. sve što bi rezultati testa trebali sadržavati kako bi test bio priznat.)

Za sva dodatna pitanja i informacije povezane s putovanjima u Hrvatskoj tokom pandemije obratite se na sljedeću adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dodatna pitanja vezana uz ispunjavanje mrežnog obrasca putem EnterCroatia platforme možete poslati na sljedeću adresu elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sve turističke subjekte, kao i relevantne informacije o zdravstvenim i sigurnosnim protokolima u sedam osnovnih kategorija pronađite na www.safestayincroatia.hr 

Nositelje oznake Safe Stay in Croatia sa područja Varaždinske županije pronađite klikom OVDJE.


ODLUKE STOŽERA:

GRANIČNI PRIJELAZI:

Svi putnici koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU-a/EGP-a, a koje se trenutačno ne nalaze na tzv. zelenoj listi ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz:

1. predočenje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovo provesti testiranje
2. predočenje potvrde o cijepljenju za osobe kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv COVID-19 ili od cijepljenja jednom dozom, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi
3. predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, iz podstavka 1. ovog stavka, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od liječnika
4. određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana.

Državljanima trećih strana bit će omogućen ulazak u RH ukoliko također zadovolje jedan od gore navedena četiri uvjeta ulaska u RH te predoče potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj.

Također, bitno je napomenuti da navedenom Odlukom se izuzimaju djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19.

Sve ostale informacije o Odluci, te mogućnostima ulaska u državu te izuzecima od gore navedenih uvjeta su objavljeni i na Covid Q&A stranici na linku OVDJE.

JAVNI PRIJEVOZ:

TRGOVINE:

OKUPLJANJA:


 KORISNI BROJEVI TELEFONA:

  • pozivni centar za koronavirus - 113
  • informacije vezane uz koronavirus - 042/653-178 i 099/2529-495 (ponedjeljak do petak - 08-20 sati, subotom i nedjeljom - 08-12 sati)
  • broj epidemiološke službe ZZJZ Varaždinske županije - 099/211-9802
  • COVID-19 ambulanta za osobe sa simptomima koronavirusa - 099/839-1452 (obavezno nazvati prije dolaska)
  • Opća bolnica Varaždin – info o pozitivnim COVID19 pacijentima u bolnici – broj telefona: 091/484 10 84 (radnim danom od 07 do 15 sati)
  • Stožer civilne zaštite Varaždinske županije - kontakt broj: 042/390-590, email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., svaki dan od 07:30 do 16:00 sati
  • Ljekarna Centrala Varaždin, Kolodvorska 18 – svakim danom 0-24 na broju 042/210-248

SAVJETI ZA POSJETITELJE:

  • Izbjegavajte gužve - kako bi se što odgovornije ponašali prema sebi i svojim bližnjima, savjetujemo da izbjegavate gužve te da budete na barem 1,5 metara udaljenosti od drugih osoba.
  • Brinite o vlastitoj higijeni - u skladu sa svim odlukama i preporukama nadležnih tijela, podsjećamo vas da je briga o higijenskim navikama vaša odgovornost – preporučujemo da perete ruke sapunom i toplom vodom što češće!
  • Budite odgovorni - primijetite li simptome koronavirusa kao što je povišena temperatura ili ste bili u kontaktu s nekim tko dolazi iz rizičnih područja, molimo vas da odmah poduzmete sljedeće mjere.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.