Navigacija
23.03.-23.04.2018. Novi Marof

Rabuzinovi dani

„Glavne zvijezde“ ovogodišnjih 3. Rabuzinovih dana, koji će se u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu od 23.3.2018. do 23.4.2018.,  su tapiserije, rađene prema motivima slika Ivana Rabuzina. Dio njih nastao je osamdesetih godina dvadesetog stoljeća u poznatoj francuskoj radionici La Lisse d’Aubusson, tehnikom ručnog tkanja, dok je dio njih izrađen tafting tehnikom u Tvornici Zivtex u Zaboku - današnja Regeneracija.

Najpoznatiji rad Ivana Rabuzina ove vrste, zasigurno je svečani kazališni zastor Kazališta  Takarazuka u Tokiu, te tapiserija u velikoj predavaonici Muzeja moderne umjetnosti Saitama u Urawi.

Prisutnost Rabuzinovih djela u muzejima, galerijama i raznim drugim kulturnim institucijama  širom svijeta, obavezuje nas, da u njegovom novomarofskom kraju, stalno podsjećamo na vrijednost koju ovo ime nosi.

Iz tog su razloga 3. Rabuzinovi dani, nakon porculana, kojeg je Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu porculana Rosenthall, i akvarela, posvećeni rijetko viđenim i izloženim tapiserijama. Otvorenje izložbe bit će u petak 23.3.2018. godine u holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u 18:00 sati.

U sklopu ovogodišnjih 3. Rabuzinovih dana, uz izložbu, moći će se razgledati kuća Ivana Rabuzina u Ključu u ponedjeljak 9.4.2018. u 17.00 sati isključivo uz najavu u Turističkoj zajednici Grada Novog Marofa, budući da je broj posjetitelja ograničen.

Tijekom mjesec dana trajanja 3. Rabuzinovih dana, zainteresirani mogu prisustvovati i raznim likovnim radionicama, radionici izrade tapiserija, projekciji filma Ključ sreće,  te stručnom predavanju o ovom, svjetski poznatom  slikaru naive.

Organizatori ove manifestacije su Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Rabuzinovom obitelji. Ujedinjenim snagama i ove godine predstavit će suvenire i promotivni materijal inspiriran prepoznatljivim bojama i motivima Ivana Rabuzina.

tz-novi-marof.hr