Navigacija

Put kroz vrijeme

Put kroz vrijeme

Šume, livade i vinogradi nevelikog gorskog područja Ravne gore, Kalnika i Ivanščice na sjeveru Hrvatske postupno se pretapaju u ravnjak Panonske nizine. Tu se prostire Varaždinska županija. Zeleni krajolik srebrom su protkale tekuće vode: rijeka Drava s rječicama Bednjom i Plitvicom te mnogim potocima koji se spuštaju s bregova. Ceste i željeznica samo su putovi koji putnika dovode do postaja u vremenu i prostoru.

Leteći vremeplov je zamišljeni stroj iz mašte kojim se u trenutku stiže u bilo koje vrijeme na bilo koje mjesto u Varaždinskoj županiji. Teško je pješice, bez takve pomoći, putovati razdobljem od milijarde godina i područjem toliko načičkanom znamenitostima na površini 1262 četvorna kilometra. Letećim vremeplovima upravljaju naša zaštitna junakinja i junak. Dajte im imena! Leteći su vremeplovi sastavljeni od suvenira, znamenitosti i simbola najrazličitijih vremena i mjesta koje vrijedi posjetiti u društvu naše pilotkinje i pilota.

Pa... sretan vam let!

Osvit čovječanstva
Mjesto odabrano za život

Ulaz u pećinu

Upoznajući ovaj kraj detalj po detalj ubrzo se sklapa mozaična slika. Pa, jasno!
Nije nimalo slučajno što su upravo ove predjela ljudi odabrali za dom još od praskozorja čovječanstva. Tragovi o tome sežu i 500 tisuća godina unatrag! Toliko je staro kremeno oruđe i oružje pronađeno u vododerini kod Punikava. S istočne strane doline Velike Sutinske je Mačkova špilja, gdje su pronađeni ostaci pračovjeka, kao i kameno i koštano oruđe.

Antika
Odmor, oporavak, lijek

Kupke na termalnim izvorima

Tisućljećima se ovuda križaju najvažnije prometnice. U antičko su doba kao znak visoke civilizacije ceste povezivale Petoviju (Ptuj) i Sisciju (Sisak), Aquae Iasae (Varaždinske Toplice), Aquae vivae (Petrijanec) i Ioviae Botivo (Ludbreg).

Srednji vijek, renesansa
Od mitologije do plemstva

Tvrđava s opkopom

Propast Rimskog Carstva nije dovela do propasti ovoga kraja.U letećem pregledu može se reći: samo su se “zamijenile posade”. Među svim doseljenicima najdublje su korijenje pustili Hrvati. Sa sobom su donijeli egzotičnu slavensku mitologiju,a u novoj su domovini iznjedrili i svoje plemstvo.

Srednji vijek, renesansa
Na seljačkim kolima

Skromni i svečani objed

Selo je i u staro doba hranilo gradove. Srednjovjekovni grad otvarao bi teška vrata da seljaci u svečanoj nošnji uđu na zapregnutim kolima te da proizvode zemlje i svog truda ponude gospoštiji što ne izlazi tek tako iz tih zidina zaštićenih i opkopom punim vode.

Renesansa, barok
Mjesto čudesa i legendi

Ludbreška hodočašća i proštenja

Veza s nebesima je i ludbreško čudo Predragocjene krvi Kristove – najstarije od Rima priznato čudo na našim prostorima.Ta hodočasnicima u ludbreško proštenište oproste su podijelili 1512. papa Julije II. i 1513. Lav X.! To staro naselje izgrađeno na rimskim temeljima još u davna vremena crkva je službeno proglasila mjestom čudesa i legendi.

Renesansa, barok
Svečanost sama po sebi

Majstori starih zanata

Urbana cjelina samog Varaždina stilski je šarolika koliko i samo trajanje grada, ali time nije ništa manje skladna. Iz zraka se razabire promišljeni urbanizam, a iz vizure pješaka grad je i bez ikakvih posebnih priredbi – svečanost sam po sebi. Tu se srednjovjekovni ambijent susreće s renesansom, koja se dograđuje u barokni stil.

Barok
To je Ranger!

Barok je postao znak

Varaždin je doživio procvat kada je odbačena osmanlijska prijetnja. Barok je završni stilski pečat koji se osjeća na svakom koraku. Mnogo se gradi, a život se dinamizira. Novi stil stigao je s pavlinskim redovnicima i protureformacijom, kada se osjeća i novi duh hrvatske kulture.

Barok, historicizam
Dolina dvoraca

Od dvorca do dvorca

Za mnoge današnje posjetitelje posebno je zanimljivo razdoblje napredovanja Osmanskog Carstva. Pred njim se nakon gubitka jugoistočnih krajeva u sjevernim županijama sabralo preostalo hrvatsko plemstvo. Obitelji podižu dvorce i kurije u tolikoj koncentraciji da se Varaždinsku županiju isplati proputovati samo s jednom temom: od dvorca do dvorca.

XIX.-XX. stoljeće
Prijestolnica kulture

Glazba, gluma i slika

Priroda, povijesna mjesta i spomenici samo su statički aspekt koji posjetitelju daje naslutiti njegovu dinamičnu stranu – kulturni život.