15. - 17. 9. 2023.

27. Međunarodni festival čipke

Posjetitelji ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke, koji će u Lepoglavi biti održan od 15. do 17. rujna, imat će priliku vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz čak 9 europskih zemalja. Program ovogodišnjeg Festivala bit će obogaćen i vrijednim kulturno - umjetničkim sadržajima koje će pripremiti Slovenija, ovogodišnja zemlja - partner festivala čipke u Lepoglavi.

Međunarodni festival čipke je najstarija i najveća manifestacija u Lepoglavi, gradu iznimno bogate kulturne tradicije, koji je već više od stoljeća diljem Europe poznat i kao važno čipkarsko središte.

U sklopu ovogodišnjeg, 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, pripremaju se izložbe najljepših primjeraka lepoglavske čipke, čija je vještina izrade još 2009. godine upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a, ali i izložbe čipaka iz drugih najpoznatijih čipkarskih središta u Hrvatskoj - Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Trga kod Ozlja, Svete Marije, Paga i Krašića.

Posjetitelji će se moći uvjeriti i u profinjenost čipki iz Belgije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Italije, Crne Gore, Bugarske, Malte te Slovenije - ovogodišnje zemlje - partnera, koja će posebno predstaviti znamenitu - idrijsku čipku, ali i najljepše primjerke čipki iz Železnika i Žirija.

Uz bogate izložbe čipki, ali i nakita inspiriranog čipkom te odjevnih i uporabnih predmeta čije je dizajnere nadahnula tradicijska baština, i ove će godine na festivalu u Lepoglavi biti organizirane zanimljive radionice te stručni i znanstveni susreti i skupovi u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi, ali i prateće kulturne i zabavne sadržaje. Tako će u subotu, 16. rujna, na Danu Republike Slovenije, biti priređen kulturno - umjetnički program Folklorne skupine Ivanjkovci iz Ormoža, koncert kvarteta flauti – Inuaria, te koncert najpoznatijeg slovenskog rock glazbenika - Zorana Predina.

Na festivalu će i ove godine biti organiziran i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a kao i svake godine posjetitelji će tijekom festivalskih dana u Lepoglavi moći uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi, jer će na priredbi - Okusi Hrvatske i Slovenije, biti upriličena i degustacija lepoglavskih i slovenskih jela i vrhunskih vina.

Cijena ulaznice za sve izložbe 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi je samo - 2 eura, a cjelokupni program i sve detalje potražite na službenoj stranici Festivala klikom OVDJE.

27. Međunarodni festival čipke održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Varaždinske županije, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.