Cloudy

13°C

Cloudy

COVID-19 informacije

COVID-19 informacije

 

Ovdje možete pronaći sve važne i informacije i novosti vezane uz koronavirus, te dolazak i boravak u Varaždinskoj županiji.

VAŽNI LINKOVI I INFORMACIJE:

Popis destinacija gdje je i pod kojim uvjetima moguće obaviti testiranje COVID-19 možete pogledati i preuzeti klikom na fotografiju ispod:

COVID 19 lokacije za testiranje

Listu brzih antigenskih testova na SARS-COV-2 navedenih na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice EU možete pogledati OVDJE. ( Na poveznici se nalazi cijeli tekst Odluke donesene od strane Europske komisije, a sama lista se nalazi na 8-11 str. Na 12. stranici (posljednjoj) možete pronaći bazni formular, tj. sve što bi rezultati testa trebali sadržavati kako bi test bio priznat.)

Za sva dodatna pitanja i informacije povezane s putovanjima u Hrvatskoj tokom pandemije obratite se na sljedeću adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dodatna pitanja vezana uz ispunjavanje mrežnog obrasca putem EnterCroatia platforme možete poslati na sljedeću adresu elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sve turističke subjekte, kao i relevantne informacije o zdravstvenim i sigurnosnim protokolima u sedam osnovnih kategorija pronađite na www.safestayincroatia.hr 

Nositelje oznake Safe Stay in Croatia sa područja Varaždinske županije pronađite klikom OVDJE.


 

CIJEPLJENJE PRIVATNIH IZNAJMLJIVAČA

U sklopu provođenja treće faze cijepljenja protiv virusa COVID-19 prioritetno će se cijepiti djelatnici u sektoru turizma uključujući i privatne iznajmljivače.

Ukoliko se želite cijepiti (bez obzira jeste li se već upisali na listu kod svog doktora ili na web portal cijepise.zdravlje.hr), potrebno je popuniti podatke u excel tablici te je dostaviti lokalnoj turističkoj zajednici na čijem se području nalazi Vaš objekt najkasnije do srijede, 5.5.2021. godine. Ukoliko na području na kojem se nalazi vaš objekt nije osnovana lokalna TZ, prijava za cijepljenje šalje se Turističkoj zajednici Varaždinske županije (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

Prema uputama Ministarstva turizma i sporta, Turistička zajednica Varaždinske županije će tako prikupljene podatke dostaviti Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije koji će izraditi plan cijepljenja i organizirati zajedničke punktove za cijepljenje.

Mogućnost odabira određene vrste cjepiva ovisit će o dostupnosti cjepiva na određenoj lokaciji u trenutku cijepljenja.

Napominjemo da je spomenuto prioritetno cijepljenje dobrovoljno i odnosi se samo na privatne iznajmljivače.


ODLUKE STOŽERA:

GRANIČNI PRIJELAZI:

Svi putnici koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU-a/EGP-a, a koje se trenutačno ne nalaze na tzv. zelenoj listi ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz:

1. predočenje potvrde o negativnom PCR ili brzom antigenskom testu na SARS-CoV-2 koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovo provesti testiranje
2. predočenje potvrde o cijepljenju za osobe kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv COVID-19 ili od cijepljenja jednom dozom, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi
3. predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, iz podstavka 1. ovog stavka, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od liječnika
4. određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku uz mogućnost PCR ili brzog antigenskog testiranja na SARS-CoV-2, a u slučaju nemogućnosti testiranja samoizolacija traje 10 dana
5. ako je osoba preboljela COVID-19 i ima liječničku potvrdu o preboljenju ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa - BAT te je nakon preboljenja cijepljena najmanje jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa - BAT ili samoizolacije produljuje se do pet (5) mjeseci od primjene cjepiva;

Državljanima trećih strana bit će omogućen ulazak u RH ukoliko također zadovolje jedan od gore navedena četiri uvjeta ulaska u RH te predoče potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj.

Također, bitno je napomenuti da navedenom Odlukom se izuzimaju djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju negativni PCR ili brzi antigenski test, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19.

Iako je omogućen ulazak s antigenskim testom, priznaju samo testovi propisani na EU razini. Dakle, test koji se priznaje mora biti jedan od onih koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske unije, a koju objavljuje Europska komisija. Lista se nalazi na stranicama 8.-11.

 

Sve ostale informacije o Odluci, te mogućnostima ulaska u državu te izuzecima od gore navedenih uvjeta su objavljeni i na Covid Q&A stranici na linku OVDJE.

JAVNI PRIJEVOZ:

TRGOVINE:

OKUPLJANJA:


 KORISNI BROJEVI TELEFONA:

  • pozivni centar za koronavirus - 113
  • informacije vezane uz koronavirus - 042/653-178 i 099/2529-495 (ponedjeljak do petak - 08-20 sati, subotom i nedjeljom - 08-12 sati)
  • broj epidemiološke službe ZZJZ Varaždinske županije - 099/211-9802
  • COVID-19 ambulanta za osobe sa simptomima koronavirusa - 099/839-1452 (obavezno nazvati prije dolaska)
  • Opća bolnica Varaždin – info o pozitivnim COVID19 pacijentima u bolnici – broj telefona: 091/484 10 84 (radnim danom od 07 do 15 sati)
  • Stožer civilne zaštite Varaždinske županije - kontakt broj: 042/390-590, email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., svaki dan od 07:30 do 16:00 sati
  • Ljekarna Centrala Varaždin, Kolodvorska 18 – svakim danom 0-24 na broju 042/210-248

SAVJETI ZA POSJETITELJE:

  • Izbjegavajte gužve - kako bi se što odgovornije ponašali prema sebi i svojim bližnjima, savjetujemo da izbjegavate gužve te da budete na barem 1,5 metara udaljenosti od drugih osoba.
  • Brinite o vlastitoj higijeni - u skladu sa svim odlukama i preporukama nadležnih tijela, podsjećamo vas da je briga o higijenskim navikama vaša odgovornost – preporučujemo da perete ruke sapunom i toplom vodom što češće!
  • Budite odgovorni - primijetite li simptome koronavirusa kao što je povišena temperatura ili ste bili u kontaktu s nekim tko dolazi iz rizičnih područja, molimo vas da odmah poduzmete sljedeće mjere.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.