Pretraži
25. 1. 2023.

Odlični turistički rezultati u 2022. - Varaždinska županija postala cjelogodišnja destinacija poželjna domaćim i stranim turistima

Direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ je istaknuo kako je prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom 2022. godine na području Varaždinske županije ostvareno ukupno 89.275 dolazaka (54,30 % strani i 45,70 % domaći turisti) i 206.575 noćenja (52,02 % strani i 47,60 % domaći turisti) što je 21% više dolazaka i 35% više noćenja u odnosu na 2021. godinu. Posebni značaj ima podatak da je ostvareni broj noćenja u 2022. godini čak za 10 % veći u odnosu na predpandemijsku i rekordnu 2019. godinu, te je po prvi puta premašeno 200.000 noćenja što je svakako povijesni rezultat. Također je važno napomenuti da se nastavlja trend iz 2021. godine, te broj noćenja stranih turista i u 2022. godini premašuje broj noćenja koja ostvaruju domaći gosti, što je svakako zanimljiv podatak obzirom da su domaći turisti do sada uglavnom imali primat u tom segmentu. To je definitivan dokaz kako područje Varaždinske županije postaje sve zanimljivija turistička destinacija na europskoj i svjetskoj razini. Prema zemlji porijekla, najviše noćenja ostvarili su domaći turisti – 94.988 noćenja. Od inozemnih turista najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke – 24.538 noćenja, zatim iz Poljske - 10.525 noćenja, Slovenije – 8.757 noćenja, Slovačke – 6.594 noćenja, Austrije – 6.174 noćenja, a zanimljivo je da su se u prvih 6 inozemnih zemalja po prvi puta svrstali turisti iz Nizozemske sa velikih 5.236 noćenja. Slijede turisti iz Češke, Italije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Indije, Mađarske.

Direktor je naglasio kako s takvim brojkama moramo biti posebno zadovoljni, a na TZ-u je da i dalje radi na promociji i jačanju turizma na našem području. I u 2023. godini se očekuje mnogo lijepih i pozitivnih priča koje stvaraju vrijedni i marljivi djelatnici u turizmu.
Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec posebno je istaknula kako je Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice, temeljem provedenog javnog natječaja za sredstva turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima, odobrilo 240.000 eura za projekte regionalne turističke zajednice i lokalnih Turističkih zajednica na području cijele Varaždinske županije što svakako daje veliki poticaj jačanju turizma na našem području.

Na konferenciji je istaknuto kako su prošle godine osnovane i tri nove turističke zajednice područja, Sjever zagorja, Centar svijeta i Varaždinski bregi, što predstavlja veliki korak naprijed u okrupnjavanju i povezivanju turističke ponude cijele Županije. U 2023. godini pokreće se nekoliko velikih projekata koji se svojom važnošću i veličinom tiču turizma na našem području, a radi se o projektu „Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija“ koji se odnosi na tematske staze i šetnice u Arboretumu, zatim rekonstrukcije i unutarnje opremanje bazena Minerve u Varaždinskim Toplicama kroz prijavu na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, projektira se Centar za posjetitelje Gaveznica-Kameni vrh, a uskoro nas očekuje i završetak Centra za posjetitelje u podrumu naše Županijske palače. Uz sve to gradovi i općine s područja Varaždinske županije također prijavljuju niz programa i projekata koji su vezani za područje turizma, a uskoro slijedi i raspisivanje Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora Varaždinske županije u turizmu za ovu godinu gdje će poseban naglasak biti stavljen na razvoj agroturističke ponude. Zamjenica župana ovom prilikom se zahvalila svim ljudima koji neumorno rade u svojim hotelima, kućama za odmor, ugostiteljstvu, OPG-ovima, imanjima, turističkim zajednicama i općenito atraktivnim lokacijama koje Varaždinska županija nudi, jer bez čovjeka i njegove kreative te radišnosti nema ni pravog rezultata.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša je izrazio zadovoljstvo što se Turistička zajednica Varaždinske županije odlučila za predstavljanje rezultata turističke sezone u OPG-u Martinčević, koja u svojoj ponudi nudi personalizirani pristup i domaće proizvode dakle sve ono što suvremeni turist traži, a turistička politika priželjkuje - spoj poljoprivrede i turizma na jednom mjestu, zeleno, autohtono, nemasovno i manje sezonalano.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.