Proštenište Predragocjene Krvi Kristove

Proštenište Predragocjene Krvi Kristove

 

Ludbreg je na glasu u cijeloj Hrvatskoj kao proštenište na čast Presvete Krvi Isusove.

To je proštenište vezano uz čudesan događaj koji se zbio 1411. godine u kapelici ludbreškog vlastelinstva. Jednoga dana te godine služio je tu neki svećenik Svetu misu. Pod Svetom misom posumnjao je, dali se uistinu nakon riječi pretvorbe kruh i vino pretvaraju u Tijelo i Krv Isusovo. Kad je dospio do onoga dijela Sv. Mise, gdje se presveta hostija lomi u tri dijela, a jedan dio spušta u kalež, opazi on da je u kaležu svježa krv. Silno uzbuđen spravio je za oltarom u kaležu krv i brzo dovršio Sv. misu.

Neko je vrijeme on držao taj događaj u tajnosti, no nalazeći se u zadnjim satima života , spomenuti je kalež s krvlju predao na vječno čuvanje u Župnu crkvu Presvetog trojstva grada Ludbrega. Ludbreško proštenište je jedinstveno u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu koje je nastalo i priznato bulom (svečanim papinskim pismom).

To je učinio Papa Leon X., 14. travnja 1513. godine. Od tog vremena mnogo je ljudi čudotvorno ozdravilo moleći se pred relikvijom. Kapelica Svetog križa, gdje se je dogodilo čudo dio je dvorca Batthyany. Kapelica je prekrivena freskama scena čudotvornog događaja pretvorbe vina u Presvetu Krv Isusovu.

U sklopu prošteništa nalazi se i Svetište Predragocjene Krvi Kristove, gdje se nalazi Zavjetna kapela Hrvatskog sabora čijom je izgradnjom ispunjen davni zavjet iz 1739. godine, a koja zajedno s postajama Križnog puta čini jedinstvenu stalnu izložbu mozaika od murano stakla na otvorenom

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.