Legenda o krugovima zemaljskim

Ludbreg je grad uz koji se vežu mnoge legende i začudne priče iz daleke prošlosti.

Jedna od njih je i ona o - krugovima zemaljskim, koji su opisani upravo iz ovoga grada, i to još u rimskim vremenima, kada je naselje - Castrum Iovia, bilo jedno od najvažnijih u dolini rijeke Drave, na prometnom putu koji je povezivao antički Poetovio (Ptuj) s Mursom (Osijek)  i dunavskim limesom.

Ludbreg je u rimsko doba isprva bio vojno uporište opasano bedemom, koje je zbog svog iznimnog zemljopisnog položaja preraslo u važno obrambeno, prometno i trgovačko središte, s uređenim termama i forumom.

Možda su stoga već antički stanovnici bili doista svjesni njegove izuzetne pozicije, pa je tako nastala i legenda o krugovima zemaljskim, koji su upisani upravo iz njihovog grada.

U antičko vrijeme središte je svijeta naravno, bio - Rim, no stara priča o središtu svijeta nekako je preživjela sve do današnjih dana,  kada ju je švicarski povijesničar umjetnosti  dr. Erasmus Weddigen ponovo aktualizirao i dao joj novu dimenziju.

Ludbregu najbliži gradovi - Varaždin, Varaždinske Toplice, Čakovec i Koprivnica udaljeni su 20 kilometara od „središta svijeta“, a nastavimo li šire opisivati „krugove zemaljske“ primjetit ćemo da se na istoj udaljenosti od Ludbrega primjerice, nalaze Beč i Budimpešta, ili pak Pariz i Atena. 
Oživjelu priču iz antike Ludbreg je odlučio zorno prikazati na glavnom gradskom trgu, gdje su iz „središta svijeta“ doista opisani koncentrični krugovi, koji pokazuju kako stara legenda možda i nije bez utemeljenja.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.