Stari Grad Varaždin

Stari Grad Varaždin

 

Na sjevernom obodu povijesne jezgre Varaždina odvojen bedemima i opkopima od grada nalazi se dvorac Stari grad.

Izvana to je neosvojiva vojnička utvrda okružena dvostrukim opkopima u kojima se nalazio kanal rijeke Drave, bedemima na kojima su nekad bili kupani topovi te zidovima debelim na pojedinim mjestima i do 2,5 m.

Iznutra Stari grad je renesansna aristokratska palača. Mijenjali su se brojni vlasnici koji su ga prilagođavali svojim potrebama i željama te je neprestano građen i nadograđivan od XIII. do XIX. stoljeća. Danas se u čitavom Starom gradu nalazi Gradski muzej Varaždin. Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i svečano otvoren za posjetitelje 1925. godine, u svega nekoliko soba Starog grada. Prvotni postav sačinjavali su predmeti prispjeli u novootvoreni Muzej ponajviše kao donacije poznatih varaždinskih obitelji.


Tijekom godina obogaćivale su se, kako brojem tako i raznorodnošću, muzejske zbirke te danas Gradski muzej Varaždin čine specijalizirani odjeli: Arheološki, Povijesni, Kulturno-povijesni, Etnografski i Entomološki. Muzejski odjeli danas su smješteni u nekoliko građevina spomeničke vrijednosti, u samoj povijesnoj jezgri grada: gotičko-renesansnoj utvrdi Stari grad, baroknoj palači Sermage, klasicističkoj palači Hercer te Kuli stražarnici u kompleksu Staroga grada.
U sklopu muzejskih odjela trenutno su uređena četiri stalna muzejska postava i to: Kulturno-povijesni odjel u Starom gradu, Entomološkogi u palači Hercer te Galerija starih i novih majstora u palači Sermage, a u pripremi je i skoro otvaranje stalnog postava Arheološkog i Povijesnog odjela u prostoru palače Hercer.


Adresa: Stari grad (12. stoljeće), Strossmayerovo šetalište 7
Telefon: +385 (0)42 658 754

Radno vrijeme:
UTORAK – PETAK 09.00 – 17.00 sati
SUBOTA I NEDJELJA 09.00 – 13.00 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Napomena: O točnom uvođenju pojedinog radnog vremena muzejskih postava za razgled, Muzej obavještava javnost sredstvima javnog priopćavanja. Za skupine je moguće organizirati razgled muzejskih postava i izvan redovitoga radnog vremena, uz obvezni prethodni dogovor (barem tri dana unaprijed). Cijena ulaznice u tome se slučaju udvostručava.

vrijeme razgleda 40 min., najava grupa telefonom

www.gmv.hr

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.