Entomološka zbirka „Svijet kukaca“ Varaždin

Entomološka zbirka „Svijet kukaca“ Varaždin

 

Klasicistička Palača Herczer sagrađena je 1791. godine. Na kamenom portalu isklesan je grb obitelji Herczer koja je u XVIII. stoljeću zahvaljujući poštanskim poslovima postala jedna od najbogatijih te je kupila plemstvo.

U palači Herczer danas se nalazi Entomološka zbirka varaždinskog gimnazijskog profesora Franje Koščeca. Zbirka prof. Košćeca predstavljena je u stalnom postavu pod naslovom Svijet kukaca, koji je koncem 90-ih godina prošloga stoljeća obnovljen, a prema stručnjacima i publici koja ga posjećuje jedan je od najljepših takve vrste u Europi. Kroz nekoliko tema: U šumi, Uz šumu i na livadi, U vodi i na obali, Noću i u zemlji, na otprilike 4500 izložaka, u postavu se zorno prikazuje biologija kukaca.

Od predmeta su izloženi entomološki preparati, dermopreparati kralježnjaka, herbarski primjerci biljaka, uvećani modeli kukaca, fotografije i različiti predmeti iz ostavštine prof. Košćeca. Među njima su i pomagala koja je za obradu svojih zbirki sam osmislio i izradio. U dijelu stalnog postava predstavljeni su i ostali varaždinski prirodoslovci s konca 19. i početka 20. stoljeća, a jedna je prostorija uređena kao radna soba prof. Košćeca.Palača Hertzer (18. stoljeće), Franjevački trg 6
Telefon: +385 (0)42 658 760

Radno vrijeme:
UTORAK – PETAK 09.00 – 17.00 sati
SUBOTA I NEDJELJA 09.00 – 13.00 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

Vrijeme razgleda 40 min., najava grupa telefonom

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.