5. 5. 2023.

Završili građevinsko-obrtnički radovi u podrumu Županijske palače u sklopu EU projekta [email protected]

Nakon prošlotjednog tehničkog pregleda, te ishođenja uporabne dozvole, uspješno su privedeni kraju građevinsko-obrtnički, elektrotehnički i strojarski radovi u podrumu Županijske palače, gdje će se na površini od gotovo 400 kvadrata prostirati jedinstveni Centar za posjetitelje izgrađen u sklopu EU projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Trenutno je u tijeku instalacija visokotehnološke informatičke opreme koja se sastoji od multimedijske prezentacijske opreme, kao što su laserski projektori, specijalna računala i audio sustavi, zatim 3D umjetničkih kiparskih objekata sa hologramskom projekcijom, te sustav videonadzora. Osnovni cilj je upravo upotrebom tih modernih tehnologija na atraktivan i drugačiji način prezentirati kulturnu i povijesnu baštinu manje poznatih ruralnih dijelova naše županije. Prostor Centra će biti podijeljen na nekoliko različitih tematskih cjelina, od, primjerice, postanka svijeta i Velikog praska, vulkana i špilja, neandertalaca, preko dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata, pa do mitoloških likova. Posjetiteljima će pozdrav i dobrodošlicu uputiti i prvi nasljedni varaždinski župan Tomo II. Erdödy osobno, naravno, kroz hologramsku projekciju, a interaktivna ploča će kroz zvuk, sliku, karte, mape i video dodatno naglasiti promociju ruralnih područja naše županije.

Sami radovi bili su dosta zahtjevni, a izvodili su se pod arheološkim i konzervatorskim nadzorom Gradskog muzeja Varaždin i Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Otkriveno je i nekoliko novih prostorija koje će također biti stavljene u funkciju Centra za posjetitelje, a zadržani su i neki dijelovi ostataka ranije građevine koji su na poseban način prezentirani su u samom podu podruma. Obzirom na sve navedene dodatne radove, odobreno je i produljenje roka završetka projekta za pet mjeseci, odnosno, do kraja mjeseca svibnja 2023. godine.

Organizaciju rada Centra te njegovo vođenje preuzet će Turistička zajednica Varaždinske županije, koja će biti i kontakt točka za buduće posjetitelje. Obilasci će se organizirati u vođenim grupama uz obaveznu prethodnu najavu Turističkoj zajednici, a prve grupe posjetitelja očekuju se već tijekom svibnja. Važno je napomenuti da se u sklopu predmetnog projekta uspostavlja i posjetiteljski centar u mađarskom Csurgóu koji su partner na projektu. Takvo povezivanje ljudi na pograničnom području, te razvijanje zajedništva i suradnje, jedan od ciljeva i dodatna vrijednost ovoga projekta u sklopu Interreg V-A Programa čiji je slogan „Gdje rijeke spajaju“. Upravo zato je važno istaknuti kako će budući posjetitelji i turisti, kroz gore spomenute moderne tehnologije, biti upoznati ne samo s urbanim, već i ruralnim dijelovima Varaždinske županije, te mađarskog Csurgóa i njegove okolice. Centri za posjetitelje će poslužiti kao polazišna točka, što je dodatan plus turističkoj ponudi, a Mađarski partneri su u sklopu projekta razvili mobilnu aplikaciju koja, uz same turističke informacije, sadrži i pet tematskih igrica temeljenih na tzv. proširenoj stvarnosti koje će se turistima pojaviti prilikom posjete nekog od pet definiranih povijesnih lokaliteta u županiji - Andrijine kule u Gornjem Knegincu, Grebengrada u Novom Marofu, utvrđenog grada Bele, crkve Sv. Martina u Varaždinskim Toplicama, te Prangera – stupa srama u Vinici.

Ukupna vrijednost projekta je 1.545.287,06 eura, a 85 posto se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. - 2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannonia, Nagykanisza kampus.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.