19. 8. 2023.

U atriju Županijske palače održana modna revija narodnih nošnji

Osim same prezentacije narodnih nošnji, posjetitelji su tijekom modne revije bili upoznati i s njenim dijelovima, te u kojim prigodama se ona nosila. Cilj je bio predstaviti jedan iskorak ne samo u predstavljanju bogatstva naših narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesova, već i popularizirati rad naših kulturno-umjetničkih društava.

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, osnovana 2003. godine, danas broji 46 udruge, a njih 14 predstavilo se upravo na modnoj reviji i to prvenstveno narodnim nošnjama s područja Varaždinske županije, ali i Zagrebačke, te Koprivničko-križevačke. Riječ je o KUD-u „Beletinec“ iz Beletinca, KUD-u „Ježek“ iz Beretinca, KUD-u „Elizabeta“ iz Jalžabeta, KUD-u „Lepoglavski pušlek“ iz Lepoglave, KUD-u „Ljuba voda“ iz Ljubešćice, KUD-u „Magda i Luisa“ iz Mađareva, KUD-u „Marof“ iz Novog Marofa, KUD-u „Salinovec“ iz Salinovca, KUD-u „Vidovec“ iz Vidovca, KUD-u „Braća Radić“ iz Visokog, KUD-u Hrvatskih željeznica iz Varaždina, Centru tradicijske kulture Varaždin i Varaždinskom Folklornom Ansamblu. Specifičnost nošnji s područja Varaždinske županije je da one spadaju u alpsko-plesnu zonu, izrađene su od domaćeg platna i na nekim od njih vidi se utjecaj novijeg vremena.

U sklopu modne revije postavljena je i zanimljiva interaktivna izložba tradicijskih instrumenta u organizaciji udruge COFA u partnerstvu s ogrankom svjetske organizacije CIOFF - CIOFF Hrvatska

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.